Landelijk Nieuws

Informatiebericht Landelijk Akkoord Gehandicaptenzorg 2022-2026 VGN/ZN

email gae6021ef3 640Beste mensen, VG-netwerk,

 

Eind februari 2022 hebben Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) een Landelijk Akkoord Gehandicaptenzorg 2022-2026 gesloten (zie hier). Het doel van het door deze twee partijen opgestelde akkoord is om een transitie te maken naar een ‘duurzame, toekomstbestendige en betaalbare gehandicaptenzorg’. In het akkoord worden vijf inhoudelijke ontwikkelthema’s (kanslijnen) benoemd. De bedoeling is dat de meest kwetsbare mensen met een verstandelijke beperking ook in de toekomst tijdig goede, passende zorg en ondersteuning krijgen. Het akkoord kan grote invloed hebben op de inrichting en uitvoering van zorg en ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Het akkoord van VGN en ZN kwam mede tot stand onder de actuele druk van de grote arbeidsmarkttekorten in de zorg, de werkdruk in de zorg en de uitstroom van personeel. 

Lees meerInformatiebericht Landelijk Akkoord Gehandicaptenzorg 2022-2026 VGN/ZN

Eenvoudige uitleg nieuwe donorwet

logo steffieOp 1 juli is de nieuwe donorwet ingegaan. Dit betekent dat iedereen vanaf 18 jaar in het Dororregister komt te staan. In het Donorregister vul jein of je orgaandonor wilt zijn of niet. Webhulp Steffie legt de nieuwe wet eenvoudig uit op deze website. Voor meer informatie over het gebruik van DigiD klik hier. (Bron: Steffie.nl).

 

Nieuwe donorwet voor zorgorganisaties

Op 1 juli 2020 wordt de nieuwe donorwet van kracht die regelt dat iedereen vanaf 18 jaar of ouder in Nederland geregistreerd wordt in het Donorregister voor orgaan- en weefseldonatie na overlijden. Het huidige toestemmingssysteem wordt vervangen door een systeem van Actieve Donorregistratie. In deze notitie wordt antwoord gegeven op de meest gestelde vragen (Bron: VGN).