Landelijk Nieuws

Informatiebericht Landelijk Akkoord Gehandicaptenzorg 2022-2026 VGN/ZN

email gae6021ef3 640Beste mensen, VG-netwerk,

 

Eind februari 2022 hebben Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) een Landelijk Akkoord Gehandicaptenzorg 2022-2026 gesloten (zie hier). Het doel van het door deze twee partijen opgestelde akkoord is om een transitie te maken naar een ‘duurzame, toekomstbestendige en betaalbare gehandicaptenzorg’. In het akkoord worden vijf inhoudelijke ontwikkelthema’s (kanslijnen) benoemd. De bedoeling is dat de meest kwetsbare mensen met een verstandelijke beperking ook in de toekomst tijdig goede, passende zorg en ondersteuning krijgen. Het akkoord kan grote invloed hebben op de inrichting en uitvoering van zorg en ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Het akkoord van VGN en ZN kwam mede tot stand onder de actuele druk van de grote arbeidsmarkttekorten in de zorg, de werkdruk in de zorg en de uitstroom van personeel. 

Lees meerInformatiebericht Landelijk Akkoord Gehandicaptenzorg 2022-2026 VGN/ZN

Filmpje: stemmen met een lvb bij de gemeenteraads verkiezingen

StemmenOp woensdag 16 maart zijn de gemeenteraads verkiezingen. In elke gemeente kiezen de inwoners wie hun vertegenwoordigt in de gemeenteraad. Ook als je een (licht)verstandelijke beperking hebt, is het belangrijk je stem te laten horen. In het filmpje leggen mensen met een licht verstandelijke beperking (lvb) uit waarom zij het belangrijk vinden om te stemmen, hoe je uitzoekt welke partij bij je past en hoe je een keus maakt. Want voor de 1,1 miljoen Nederlanders met een lvb zijn de verkiezingen best ingewikkeld. Klik hier om het filmpje te bekijken.

Tevens is er een infografic ontwikkeld waar alle tips nog een keer op een rijtje zijn gezet (Bron: Zorgbelang Inclusief). De video komt voort uit het traject ‘Meer zeggenschap voor mensen met een licht verstandelijke beperking’. Daarover is deze handreiking geschreven. Ook met samenvatting in begrijpelijke taal (Bron: Zorgebelang Inclusief & Movisie).

Deel uw ervaringen met de Wet zorg en dwang

QR code BS3VCZ6  Over enige tijd is er een evaluatie van de Wzd. We willen daarvoor de ervaringen inbrengen van mensen met een beperking 

  en hun verwanten/vertegenwoordigers. KansPlus, Sien, Dit Koningskind en EMB-Nederland zetten een enquête uit om deze 

  ervaringen op te halen. Klik hier om naar de vragenlijst te gaan. Of maak gebruik van de QR code.

  Laat uw stem horen!

  Het SOL wil ook aandacht besteden aan de Wet zorg en dwang, zowel in de Algemene Ledenvergadering als in

  themabijeenkomsten volgend jaar.

Stem jij ook?

Foto stem jij ook‘Stem jij ook?’ wil moeilijklerenden en mensen met een lichte verstandelijke beperking (LVB) politiek bewust maken en hen leren gebruik te maken van hun stemrecht. We zijn hiermee vooral actief in de aanloop naar verkiezingen.Op deze website bieden we informatie over de verkiezingen en uitleg over het stemmen. Daarnaast maken we een speciale verkiezingskrant. Voor organisaties die met deze doelgroep werken, hebben we een toolbox waarmee zij zelf een workshop of verkiezingsbijeenkomst kunnen organiseren. Lees meer (Bron: ProDemos).